Een onvergetelijk reis met de Twinga en haar bemanning

Wij kennen Willem en Ingrid en de Twinga al wat langer maar samenwerken als collega’s, gezellig samenzijn als vrienden en een paar pleziertochtjes op het IJsselmeer, is toch wat anders dan aan boord komen op Spitsbergen en een week varen met z’n vieren, in weer en wind, op één van de meest afgelegen plekken ter wereld. Maar enthousiast van de verhalen, de mooie foto’s en video’s van de grote reis het jaar ervoor en met een gezonde dosis spanning en zenuwen voor het onbekende, zijn wij toch aan boord gestapt van de Twinga en hebben één van de mooiste en gezelligste vakanties ooit gehad!

Om 01:30 in de nacht aankomen op het vliegveld van Longyearbyen Spitsbergen is al een ervaring op zich. Landen in een compleet andere wereld, midden in de nacht, de zon hoog aan de hemel en prachtige vergezichten van bergen bedekt met sneeuw en mooie fjorden zijn toch een bijzonder start van een vakantie. Vanaf het vliegveld heb je al een goed uitzicht op de kleine haven en zagen we de hoge mast van de Twinga al. Na een korte ritje in de taxi werden we door Willem en Ingrid opgewacht. Alsof het nooit anders is geweest, gezellig bijgepraat onder het genot van een versnapering het reisplan doorgenomen voor de hele week. Dit betekende eigenlijk over een paar uurtjes al gaan varen omdat er een cruiseschip werd verwacht om 6 uur die de haveningang zou blokkeren. En zo begon, na een korte nacht, ons avontuur in het noorden.

Het is een fantastische week geworden waarin we compleet zijn overdonderd door de enorme uitgestrektheid en het onherbergzame karakter die dit gebied uitstraalt. Wat een prachtige natuur heeft Spitsbergen! Met een enorme variëteit aan vogels op de kliffen en op het water, de vele zeehonden in fjorden, de walrussen op Poolepynten, de rendieren op Ny Alesund, de mooiste gletsjers in alle vormen en kleuren, het drijfijs, de complete stilte en rust in de avonduren op de ankerplaatsen en het weer dat elk uur anders is. Spitsbergen laat je maar weer eens zien hoe belangrijk het is om respect te hebben voor de natuur, het klimaat en de elementen.

Niet alleen de omgeving was belangrijk tijdens deze reis. Wat zeker ook heeft bijgedragen aan een onvergetelijke ervaring, zijn de uitstekende en gedisciplineerde vaarkunsten van Willem en Ingrid, de uiterst comfortabele Twinga, de prima verzorging onderweg en bovenal de gezelligheid en lol die we hebben gehad met z’n vieren. Niet alleen hun kennis van het gebied, het uitzoeken van mooie plekjes, de contacten die ze hebben met de lokale bevolking en de andere boten en hun bemanning maar ook hun ervaring met het varen op de Twinga in deze, uiteindelijk toch, gevaarlijke wateren, maken dat wij ons geen moment zorgen hebben gemaakt over veiligheid en risico’s en heel ontspannen hebben kunnen genieten van deze mooi reis.

Het was maar een week maar het voelde alsof we een maand waren weggeweest. Compleet ontspannen, uitgerust en met veel mooie indrukken en verhalen zijn we weer teruggevlogen naar “de bewoonde wereld”. En ja, ook wij hebben het poolvirus te pakken en gaan komend jaar zeker weer boeken op de Twinga en kunnen niet wachten tot we weer aan boord stappen voor een nieuw avontuur samen met de bemanning.